Miten pääsee psykoterapiaan?

Minulta on usein kysytty, miten psykoterapiaan hakeudutaan. Tässä kirjoituksessa käsittelen käytännönläheisesti hakuprosessia ja mahdollisuuksia saada taloudellista tukea psykoterapiaan.

Milloin on oikea aika hakeutua psykoterapiaan?

Psykoterapiaan hakeutumisen oikea aika riippuu täysin omista tarpeistasi ja elämäntilanteestasi. Monille ajatus terapiasta herää vasta, kun ongelmat ovat kasautuneet ja arjessa selviytyminen vaikeutuu. Kuitenkin terapiaan voi hakeutua myös ennaltaehkäisevästi tai silloin, kun haluaa kehittää itseään ja parantaa elämänlaatuaan.

Lyhytpsykoterapiaa vai Kelan kuntoutusterapiaa?

Psykoterapiaan voi tulla tapaaminen kerrallaan lyhytpsykoterapiana, jos sinulla on rajattu tilanne tai ongelma, johon haet apua. Tällaisia tilanteita ovat mm. ongelmat parisuhteissa, päihde- tai peliriippuvuus tai joku elämänvaiheen kriisi. Minulle hakeutuu lyhytpsykoterapiaan erityisesti ihmisiä, jotka esimerkiksi haluavat muutosta elämäänsä, haluavat irtautua haitallisista tavoista tai riippuvuuksista, kamppailevat itsetuntemuksen ja identiteetin kysymysten kanssa tai pohtivat elämänsä suuntaa. 

Psykoterapiaan voi hakeutua ottamalla suoraan yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla Minduu-profiilistani ajan. 

Asiakkaille, joille on myönnetty HUS:in kautta palveluseteli, voivat hakeutua minulle psykoterapiaan myös palse.fi -sivuston kautta.

Yleisimmin psykoterapiaan kuitenkin hakeudutaan pidempiaikaisena Kelan kuntoutusterapiana. Seuraavaksi käyn läpi eri vaiheita Kelan tukemaan psykoterapiaan hakeutumisessa. Suosittelen Kelan kuntoutuspsykoterapiaa sen takia, että pitkässä terapiassa on mahdollisuus rauhassa pohtia elämän historiaa ja omia vaikutusmahdollisuuksia elämän laadun parantamiseen. 

1. Kun olet pohtinut tarvetta ja todennut tarvitsevasi psykoterapiaa, kannattaa hakeutua arvioon

Ensimmäinen askel on miettiä, tarvitsetko psykoterapiaa ja millaista apua kaipaat. Psykoterapiaan voi hakeutua esimerkiksi, jos sinulla on pitkittynyttä ahdistusta, masennusta, traumaattisia kokemuksia tai muita hyvinvoinnin haasteita.

Voit hakeutua arvioon esimerkiksi:

  • Terveyskeskuksen, työterveyshuollon tai yksityisen lääkärin kautta
  • Psykiatrin vastaanotolla
  • Opiskelijaterveydenhuollon (esim. YTHS) kautta, jos olet opiskelija

Terveysalan ammattilainen arvioi tilanteesi ja suosittelee sopivaa hoitoa. Jos psykoterapia katsotaan tarpeelliseksi, lääkäri voi kirjoittaa sinulle diagnoosin ja tehdä hoitosuunnitelman.

2. Tarvitaanko diagnoosi ja hoitosuunnitelma?

Jos haluat Kelan tukemaa psykoterapiaa, tarvitset seuraavat asiat: 

  • Mielenterveyden häiriön diagnoosin (esim. masennus- tai ahdistuneisuushäiriö) 
  • Vähintään 3 kuukauden hoitohistorian (esim. keskustelukäyntejä lääkärillä, psykologilla tai lyhytpsykoterapiaa) 
  • Lääkärin B-lausunnon psykoterapian tarpeesta

Tukea psykoterapiaan voi saada myös esimerkiksi vakuutuksesta tai työnantajalta. Näitä mahdollisuuksia kannattaa selvittää omalta vakuutusyhtiöltä, työnantajalta tai työterveydestä. 

Jos olet valmis maksamaan psykoterapian itse, voit hakeutua myös suoraan psykoterapeutin vastaanotolle ilman lähetettä tai maksusitoumuksia. 

3. Sopivan psykoterapeutin etsiminen

Kun sinulla on tarvittavat asiakirjat tai olet päättänyt hakea terapiaa omakustanteisesti, seuraava askel on löytää sopiva psykoterapeutti. Voit etsiä terapeutteja esimerkiksi:

  • Minduu.fi – laaja hakupalvelu eri terapiamuotojen ammattilaisista
  • Kelan palveluntuottajalista – listaus Kelan hyväksymistä psykoterapeuteista

Kannattaa ottaa yhteyttä useampaan terapeuttikandidaattiin ja sopia aloitustapaaminen, jossa voidaan molemmin puolin arvioida, tuntuuko yhteistyö mahdolliselta ja terapeutti sopivalta.

4. Kelan kuntoutuspsykoterapiatuen haku

Kun olet saanut lääkäriltä B-lausunnon Kelan kuntoutuspsykoterapiaan: 

  1. Täytä Kelan kuntoutuspsykoterapian hakemuslomake.
  2. Sovi, toimittaako lääkäri suoraan lausunnon Kelaan vai toimitatko itse sen.
  3. Lähetä hakemus ja odota päätöstä

Mitä psykoterapia maksaa?

Kela korvaa psykoterapiasta 57,60 €/käynti. Minun vastaanotollani asiakkaan omavastuuksi jää 32,40 € / käynti. Kelan kuntoutusterapiassa voi käydä enintään 80 kertaa vuodessa. Kelan kuntoutusterapiassa voi käydä 1–3 vuoden ajan ja maksimissaan 200 kertaa, kuitenkin niin että joka vuosi tulee hakea omalla hakemuksellaan. 

Kun psykoterapeutti on löytynyt ja mahdolliset tukihakemukset on hyväksytty, voit aloittaa terapian. Käynnit toteutuvat yleensä 1-2 kertaa viikossa ja kestävät 45 minuuttia kerrallaan. 

Voit lukea myös blogini Itsehoito-ohjeita rahapeliongelmaan, Miten musiikista tai kuvataiteesta voi saada terapeuttista apua?, Miten ratkaisukeskeinen psykoterapia toimii pitkäaikaisissa terapioissa? tai Videohaastattelussa keskustelua rahapeliriippuvuudesta.