Ammattiapu on usein tarpeen, kun hakeudutaan eroon riippuvuuksista. Sitä ei kuitenkaan välttämättä ole heti tarjolla. Suurin työ tehdään joka tapauksessa asiakkaan omassa elämässä vertaisten ja läheisten tuen avulla. Siksi olen kirjannut tähän blogiin omia ajatuksiani siitä, mitä asiakas voi tehdä oma-aloitteisesti rahapeliriippuvuuden itsehoidossa.
- Yritä saada pelaaminen loppumaan esimerkiksi Gameban -applikaation avulla tai anna rahaliikenteen käyttöoikeudet lähimmäisellesi. Tämän jälkeen pystyt keskittymään paremmin arkeen ja rauhoittamaan tilanteesi.
- On tärkeää huomata, että pelaamisen lopettaminen on mahdollista ja hyödyllistä. Tähän voit saada apua esim. tutustumalla entisen peliaddiktin Jenna Mäkelän kirjaan ”Kun pelihimo ottaa vallan” ja podcasteihin, joita Pelirajat’on on tuottanut (linkkejä alempana). On hyvä tutustua myös GA-ryhmiin netissä tai tapaamispaikoissa.
- Etsi tukiystävä, lähimmäinen tai sukulainen, jolle voit kertoa tilanteestasi. Usein peliongelmasta kertominen avaa asian tutuille uudella tavalla, vaikka kertominen tilanteesta on vaikeaa. Voit saada samalla ymmärrystä siihen, kuinka moneen asiaan peliongelma vaikuttaa (talous, työ, opiskelu, mielenterveys, nukkuminen, jaksaminen).
- Voit hakeutua myös ammattiavun piiriin (A-klinikka, Pelirajat’on, Peluuri). Ammattiauttajilla on pelihalujen hallitsemiseen sopivia kotitehtäviä ja ajattelumallien muuttamiseen tarkoitettuja työkaluja, joiden avulla pystyt olemaan tietoisempi pelitilanteissa ja pidättäytymään rahapelaamisesta. Olen itse ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja erikoistunut peliongelmien hoitoon. Voit hakeutua vastaanotolleni itse maksaen, Kelan kuntoutuspsykoterapiana tai esimerkiksi vakuutusyhtiön maksamana.
- Kun pääset rahapeliongelmasta eroon, sinulla on mahdollisuus itsenäistyä. Samalla sinulla on kykyä vaikuttaa elämäsi suuntaan. Monet ihmiset ovat löytäneet uusia polkuja päästyään riippuvuudesta eroon. Rohkeutta!
Hyödyllisiä rahapelaamisen hoitoon liittyviä linkkejä:
A-klinikka
https://www.a-klinikka.fi/ajankohtaista/uutinen/mista-apua-palveluja-puhelimitse-ja-verkossa
Pelirajat’on
https://pelirajaton.fi
Pelirajattoman kautta toteutettu ”Toiminnallisten riippuvuuksien” -podcast https://open.spotify.com/show/0Fsz7Chs0RiKKdAjRKzkdB
Rahat pelissä -hankkeen (Takuusäätiön ja Sosped:in yhteishanke) kautta tehty ”Kertomuksia rahasta” podcast
https://open.spotify.com/show/4inwgMEsEf7lFhvu7sbvJo?si=19feaeb5f3654795
Peluuri
https://www.peluuri.fi
Pelaamisen esto-ohjelmat (Gamban) sekä maksunvälitysestot:
https://www.peluuri.fi/hae-apua/rajoita-nettipelaamista
Ennen psykoterapeutin uraani työskentelin yli 25 vuotta Turun A-klinikalla. Ohjasin 12 vuotta kollegani kanssa ongelmapelaajien hoitoryhmää. Tämän lisäksi olen tavannut peliriippuvaisia vastaanotollani. Olen myös tehnyt opinnäytetyöni sosionomi- ja psykoterapiaopinnoissa liittyen rahapeliriippuvuuden hoitoon.